Zkouška ZMP 1

Dnes se nám podařilo s Linetkou složit další zkoušku (v pořadí Linetčina 11. zkouška) a sice Zkoušku malých plemen 1. stupně - ZMP 1. Zkoušky se konaly na našem cvičáku v Českých Budějovicích a jako rozhodčí byl delegován pan Milan Zborka.

Musím říct, že jsem se ráno při pohledu z okna na to "bílé nadělení" docela polekala (téměř celou zimu u nás nesněžilo, tak proč by nemohlo nasněžit zrovna 15. března, že..) Naštěstí na 30 km vzdáleném cvičáku a přilehlém okolí bylo jen napršeno. Na stopy byl vybrán vzhledem k časně jarnímu termínu zkoušek velmi pěkný terén, kdy byla i cca 10 cm vysoká tráva  (naše tréninky se odehrávají na "planině", kde je rozhodně více myších děr a cestiček než stébel trávy). Linetka předvedla své obvyklé chyby - ověřování, místy vysoký nos, k tomu přidala ještě zalehnutí obou předmětů v protisměru, ale vyčuchala si (pro nás) krásných 86 bodů.

Ihned po stopě ještě Linetka absolvovala část speciálních cviků - Vyhledání ztraceného předmětu (peněženky) na 50 kroků a Vyhledání 3 předmětů psovoda na ploše o rozloze 20 x 20 kroků. Tady předvedla Linetka svou standardní práci, takže drobné bodíky nám byly strženy pouze za překusování předmětů a nepřesné předsednutí.

Po príjezdu zpět na cvičák nás čekal hned 3. speciální cvik - Rozlišení předmětů psovoda mezi předměty 4 pomocníků ve dvou řadách. V první řadě si Linetka nejdříve nahrnula všechny předměty na hromadu, takže pro ní pak bylo těžké vybrat ten správný, ale po chvíli ověřování se jí to povedlo. U druhé řady už našla můj předmět hned, ale zase otálela s jeho odevzdáním ( v tréninku dostává jako odměnu za přinesení malého peška a protože stále nepřicházel, chtěla se se mnou přetahovat o předmět).

Při poslušnosti ukázala Linetka také více méně svůj obvyklý výkon. Potěšila mně  bezchybným překonáním překážek a polohami sedni- lehni - vstaň. Čím mě ovšem překvapila velmi nemile neb to ještě nikdy neudělala, bylo útěk z dlouhodobého odložení. I když on to vlastně nebyl útěk, ale krásné přivolání i s předsednutím (jen bez mého povelu :-( ), které  jsme trénovaly před 14 dny na závody Obedience a Linetce se to zkrátka nějak popletlo. Takže i s nulou za odložení jsme získaly 76 bodů.

A zbýval nám už jen poslední ze speciálních cviků - Průzkum terénu (revír na 2 plenty) a vyštěkání figuranta. Zde se Linetka trochu nepochopitelně "ztratila" na revíru, ale na poslední chvíli se vzpamatovala, obě plenty oběhla a vyštěkání figuranta už bylo v pořádku. Takže suma sumárum za speciální cviky jsme obdržely 80 bodů a zkoušku jsme úspěšně složily!

Tady si můžete prohlédnout fotky ze zkoušek od Mgr. Dany Havlové:hafdana.rajce.idnes.cz/Zkousky_NZR_15.3.2015/